

میگرن عارضهی آزاردهندهای است که به طور قابل توجهی در زندگی روزمره اختلال ایجاد میکند. میگرن سردردهای شدیدی است که ممکن است ساعتها یا حتی روزها ادامه داشته باشد و اغلب با حساسیت به نور و صدا همراه است. از هر ده نفر یک نفر این نوع سردردها را تجربه میکند که درد شدید و سایر علائم را به همراه دارد. در حالی که برخی از مبتلایان فقط گاهی اوقات به میگرن مبتلا میشوند، برخی دیگر چندین بار در ماه دچار میگرن میشوند و گاهی چنان آزاردهنده و خارج از کنترل هستند که بیمار به دنبال راههایی برای آرامش بیشتر و کاهش درد است؛
امروزه افراد بیشتر به درمانهای طبیعی روی میآورند و در حالی که داروها اغلب برای درمان میگرن ضروری هستند، اما روشهای طبیعی، ایمن و مؤثر بسیاری نیز برای درمان این عارضه وجود دارد. این درمانهای طبیعی نه تنها تعداد میگرنهایی که تجربه میکنید را کاهش میدهند، بلکه شدت آن را نیز کاهش میدهند. در این برگ از مجله منجی سبز با ما همراه باشید تا با راهکارهای طبیعی و گیاهی موثر برای تسکین سردردهای میگرنی آشنا شویم.
میگرن چیست؟
میگرن سردردهای شدید ضربان دار است که اغلب در یک طرف از سر احساس میشود. این سردردها اغلب با حالت تهوع، استفراغ و حساسیت شدید به نور و صدا همراه است. برای برخی افراد، یک علامت هشداردهنده به نام هاله یا اورا (Aura) قبل از سردرد یا همراه با آن رخ میدهد. از هر چهار فرد مبتلا به میگرن، یک نفر "هاله" را تجربه میکند که شامل اختلالات بینایی مانند جرقههای نور یا نقاط کور، یا سایر اختلالات مانند گزگز در یک طرف صورت، یک بازو یا پا و مشکل در صحبت کردن و ناتوانی در یافتن کلمه مناسب میباشد. میگرن انواع مختلفی دارد و شدت و تعداد حملات آن، در افراد مختلف متفاوت است.
چه چیزهایی باعث بروز میگرن میشود؟
میگرن به دلایل زیادی از اختلالات در جریان خون در مغز گرفته تا مسائل عصبی رخ میدهد که شایعترین محرکهای میگرن عبارتند از:
- صدای بلند
- بوهای تند مانند بوی عطر و تینر
- نور
- خواب نامنظم
- کافئین
- تغییرات آب و هوایی
- استرس
- خستگی
- برخی داروها
- تغییرات هورمونی در بانوان
- برخی غذاها
علاوه بر موارد فوق، مؤسسه ملی بهداشت معتقد است که زمینه ابتلا به میگرن ممکن است ژنتیکی باشد.
علائم رایج میگرن
برخی از علائم رایج میگرن عبارتند از:
- درد ضربان دار
- درد در یک طرف سر
- حالت تهوع یا استفراغ
- حساسیت به نور یا صدا و گاهی بو
- تاری دید
- کم شدن سطح انرژی و خستگی
- احساس گزگز یا سوزن سوزن شدن در بازو یا پا
بهترین روشهای خانگی و گیاهی برای تسکین میگرن
اگرچه بسیاری از مردم برای تسکین سردرهای میگرنی خود به داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن یا داروهای تجویزی روی میآورند، اما درمانهای خانگی و گیاهی بسیاری وجود دارند که برای تسکین این عارضه موثر هستند. درمانهای طبیعی که در ادامه مطلب آوردهایم اغلب تاثیر قابل توجهی در کاهش درد میگرن دارند.
• اسطوخودوس
اسطوخودوس دارای خواص تسکین دهندگی و آرامبخشی است و علائم میگرن را تسکین میدهد. این گیاه معطر از قدیمالایام برای درمان سردرد و میگرن استفاده میشود و استرس و اضطراب که محرکهای رایج میگرن هستند را کاهش میدهد. سینئول موجود در اسطوخودوس یکی از ترکیبات اصلی آن است که دارای خواص ضد درد و شل کننده عضلات است.
رایجترین روش استفاده از اسطوخودوس، استنشاق اسانس روغنی آن است. کافی است چند قطره روغن اسطوخودوس را روی یک دستمال ریخته و آن را بو کنید. یا مقداری از آن را در یک ظرف آب جوش ریخته و بخار آن را استنشاق کنید. ماساژ با روغن اسطوخودوس هم در کم کردن میزان درد میگرن موثر است.
• زنجبیل
زنجبیل یک داروی طبیعی است که قرنهاست برای درمان بیماریهای مختلف از جمله سردرد و میگرن استفاده میشود. زنجبیل با خواص ضد التهابی و ضد درد قوی خود، یک درمان عالی برای تسکین میگرن است. طبق تحقیقات، زنجبیل از مواد بسیار قوی تشکیل شده است که التهاب، درد و همچنین استرس که معمولاً باعث سردرد میشود را کاهش میدهد.
زنجبیل علاوه بر داشتن خواص ضد التهابی برای کاهش شدت حملات میگرن و تسکین حالت تهوع و استفراغ نیز موثر است. زنجبیل را میتوانید به صورت دمنوش مصرف کنید و یا به وعدههای غذایی خود اضافه کنید.
• بابونه
بابونه یکی از شناخته شدهترین دمنوشهای آرامبخش و تسکیندهنده است که در تسکین درد میگرن نیز موثر است. بابونه هورمونهای استرس را مهار می کند، اضطرابهای وارد شده به سیستم عصبی را آرام میکند و فعالیت گاما آمینو بوتیریک اسید(GABA ) که موجب مهار تحریکات نورونها یا تضعیف آنها میشود را افزایش میدهد و منجر به بهبود خلق و خو و ایجاد آرامش میشود. کامازولن و پارتنولید موجود در این گیاه برای کاهش التهاب و درمان میگرن مفید میباشند.
دمنوش بابونه یکی از داروهای گیاهی مورد توجه افراد مبتلا به میگرن است که به آرامش و خواب بهتر این اشخاص کمک میکند. برای تسکین سردرد، به سادگی گلهای بابونه تازه را به آب جوش اضافه کنید و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه دم کنید. سپس نوش جان کنید.
• نعناع فلفلی
عصاره روغنی نعناع فلفلی یکی از رایجترین اسانسها برای درمان سردردهای میگرنی است. منتول موجود در آن به عنوان یک شل کننده عضلانی و مسکن عمل میکند. تحقیقات نشان دادهاند که ژل موضعی حاوی منتول پس از دو ساعت 6 درصد از شدت درد را کاهش میدهد. روغن نعناع همچنین برای تسکین شدت سردرد و کاهش حالت تهوع ناشی از میگرن نیز موثر است.
بدین منظور 2 یا 3 قطره از اسانس نعناع فلفلی را با 1 یا 2 قاشق چایخوری روغن نارگیل، روغن زیتون یا هر روغن گیاهی رقیق کنید و روی شانهها، پیشانی و پشت گردن خود بمالید. همچنین میتوانید چند قطره روغن نعناع را در دستگاه بخور بریزید تا رایحه آن در هوا پخش شود.
• بادرنجبویه
گیاه بادرنجبویه از گذشته به علت داشتن خاصیت آرامبخشي كاربرد دارد و عطر ليمو مانند آن سبب كاهش دردهاي ناشي از ميگرن و سردردهاي تنشي ميشود. این گیاه مویرگها را گشاد میکند که منجر به کاهش سردردهای میگرنی میشود. خواص ضدويروس و ضددرد بادرنجبويه نه تنها براي مقابله با حملات ميگرن مفيد است، بلكه در بهبود عفونتهاي ويروسي كه معمولاً سبب سردردهاي شديد ميشود نيز مؤثر خواهد بود.
برای درمان میگرن میتوان از بادرنجبویه به صورت دمنوش استفاده کرد. برای تهیه دمنوش بادرنجبویه باید برگهاي خشك بادرنجبویه را در آب بجوشانيد، سپس صاف كرده و تا سه فنجان از این دمنوش را روزانه بنوشيد.
• ریحان
ریحان گیاهی بسیار معطر است که دارای خواص ضددرد است و برای تسکین سردردهای میگرنی مفید میباشد. روغن آن بهعنوان یک شلکنندهی عضلانی اثربخش است و به برطرف کردن سردرد ناشی از تنش و سفتی عضلانی کمک میکند. شما میتوانید سه یا چهار عدد برگ ریحان تازه را در یک فنجان آب جوش بریزید و بگذارید چند دقیقه خیس بخورد. سپس مقداری عسل اضافه کنید و آن را بنوشید. همچنین میتوانید چند برگ ریحان تازه بجوید یا پس از جوشاندن ریحان در یک قابلمهی آب، بخار آن را استنشاق کنید.
کلام آخر
اولین و مهمترین نکته، پیش از استفاده از داروهای گیاهی، مراجعه به پزشک است. هر نوع میگرن، درمان خاص خودش را دارد. ممکن است یک درمان سنتی برای نوع خاصی از میگرن، موثر باشد اما در نوعی دیگر هیچ تاثیری نداشته باشد. بنابراین برای استفاده از درمانهای گیاهی و سنتی حتما با یک متخصص طب سنتی مشورت کنید.






